Långt innan Google började flagga för glasögon med inbyggd intelligens har liknande produkter funnits ute på den professionella marknaden. Bland pionjärerna finns Vuzix som utvecklat produkter för exempelvis militärer sedan starten 1997. Under de senaste fem år har verksamheten breddats mot mer konsumentinriktade produkter och företagets senaste glasögon M100 Smart Glasses, Wrap 1200DX och den mer avancerade Star-serien har nu blivit tillgängliga för europeiska kunder.

Missa inte: Så tycker testarna om Google Glass

Dessa kan antingen beställas från Vuzix brittiska webbutik eller via Eco-Finder i Uppsala.

– Vi har jobbat ett tag med olika företag i USA för att få fram vr-produkter som är bättre tekniskt och återger verkligheten så troget som möjligt och inte kostar miljoner, säger Eco-Finders produktspecialist Tony Bergsten.

Han anser att de nya produkterna inte bara ska hitta en plats i nöjesvärlden utan även kan vara användbara inom olika industrier och audiovisuella system.

Bland de företag som börjat testa det nya användningsområdet märks SAP som redan i höstas uppger att man börjat samarbeta med Vuzix. Här har man exempelvis testat att låta glasögonen guida en lagerarbetare utifrån en plocklista. Ett annat exempel att en truckförare får hjälp med att lösa tekniska problem. SAP uppger att man säkerställt att den här typen av glasögon ska fungera med produkter som Inventory Manager, Work Manager, CRM Service Manager, Rounds Manager och Machine-to-Machine Platform.

Den enklaste varianten av Vuzix brillor är Wrap 1200DX som säljs för 450 euro medan de dyraste Star-modellerna kostar 4 700 euro.

Vuzix Smart Glasses M100 kostar 900 euro (8 000 kronor) och har en kamera på fem megapixel. Den går inledningsvis bara att koppla till Android-telefoner men Vuzix uppger att man snart även får stöd för Apples telefoner och surfplattor.